Bedrukte materialen

Wil je materiaal met een kleurenprint laten bedrukken en daarna de contouren uitsnijden? Dat kan! Superleuk om deze twee maaktechnieken te combineren. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Zo kan je unieke puzzels, bordspellen, sieraden, merchandise, logo’s of menukaarten bij ons laten maken.

Laserbeest bedrukking
Laserbeest bedrukking
Laserbeest bedrukking
Laserbeest bedrukking
Laserbeest bedrukking
Laserbeest bedrukking

Bedrukking op materialen

In principe kunnen wij de meeste harde materialen die wij lasersnijden ook laten bedrukken. In de praktijk komt hout en acrylaat echter het meeste voor. We kunnen platen enkel- of dubbelzijdig bedrukken. De print komt direct op de voorzijde van het materiaal. Alleen bij helder acrylaat wordt de print standaard aan de achterzijde geprint en zie je deze dus door het materiaal heen.

Printlagen

De print wordt met een hoogwaardige UV-printer op het materiaal aangebracht. Standaard gebeurt dit in twee lagen. Maar er zijn meer opties. Hieronder een overzicht:

Optie 1 (standaard): witlaag + kleurlaag

Standaard wordt eerst een witlaag op het materiaal geprint, daarna een kleurlaag. De witlaag zorgt voor een goede dekking. De afdruk wordt zoals je hem op je scherm ziet, bij wijze van spreken.

Optie 2: wit onder beeld

Het is ook mogelijk om alleen wit te printen op de plek waar de kleurlaag komt. Dit wordt “wit onder beeld” genoemd. Je hebt dan een goed dekkende afdruk, maar je houdt een onbedrukt vlak op de delen in de tekening die wit zijn. Dat is bijvoorbeeld wenselijk als je op die delen het hout wil zien of daar de transparantie van acrylaat wil behouden. Let op dat het wit 100% wit is (C:0%, M:0%, Y:0%, K:0%) anders wordt er toch een (witachtige) tint geprint. Bij foto’s raden wij aan altijd voor optie 1 te gaan.

Optie 3: alleen kleurlaag

Er kan ook géén witlaag worden toegepast. Dat is alleen te adviseren bij transparante materialen zoals helder acrylaat als je een translucent effect wil van de afdruk. Dat kan gewenst zijn als je met licht achter het materiaal werkt.

Acrylaat Helder Bedrukt
Multiplex Berken Bedrukt

Referentiepunten

De prints worden voorzien van referentiepunten. Onze lasersnijmachine is uitgerust met camera’s die deze punten herkennen en waardoor we de bedrukking perfect uitgelijnd met de print kunnen uitsnijden.

Aanleveren bestanden

Voor het aanleveren van bestanden gelden de volgende regels:

 • Gebruik deze Adobe-Illustrator-Template voor het aanleveren van je bestand. De template is in CMYK kleuren opgemaakt in plaats van de RGB kleuren in onze reguliere template. CMYK is beter geschikt voor drukwerk. Hierdoor kloppen de RGB kleurcodes van de snijlijnen en graphic styles niet meer. Dat geeft niet, wij corrigeren deze later. Zorg er gewoon voor dat snijlijnen er rood uitzien, en graveerlijnen blauw.
 • Bestaat de afbeelding die je wil laten bedrukken uit pixels? Zorg dan dat de resolutie niet hoger of lager is dan 300dpi. In een programma als Adobe Photoshop kan je dit aanpassen.
 • Plaats de definitieve afbeelding in onze template, bijvoorbeeld door het bestand erin te slepen.
 • Zet de afbeelding in de juiste layer: 07_BEDRUKKING (Open Window>layers, selecteer layer 07, selecteer de afbeelding en kies Object>Arrange>Send to Current Layer).
 • Integreer de afbeelding in je illustrator bestand (Open Window>Links, klik daar op het pijltje met menu icoon, en kies Embed Image). Als je dit niet doet wordt je afbeelding niet meegestuurd met de template naar ons.
 • Kies een geschikt plaatformaat, plaats de afbeelding erop en positioneer/ schaal deze naar believen.
 • Teken de snijlijnen zoals ook bij een regulier snijbestand, rood en in de snijlijnen laag. Teken ze over de afbeelding heen. Zorg daarbij dat de print minimaal 3mm doorloopt buiten de snijlijn.
 • Verplaats de twee referentiepunten op de plaat in de template indien ze in de weg zitten voor je werkstuk. Zet ze zover mogelijk uit elkaar, bijvoorbeeld diagonaal op twee hoeken, uiteraard buiten het uit te snijden gebied en binnen de margelijnen. De punten moeten zwart zijn en een diameter hebben van 6,35mm.
 • Template bedrukking
  TEMPLATE VOOR OPMAAK TEKENING BEDRUKTE MATERIALEN (*.ai)
  Download Nederlandse versie – Adobe Illustrator

  Lees ook de blog over puzzels met drukwerk voor BPD.

  Krasvast lamineren

  Wij bieden ook de mogelijkheid om het bedrukte materiaal krasvast te lamineren, om zo de print en het materiaal beter te beschermen tegen beschadigingen. Bij gebruiksvoorwerpen is dit te adviseren, omdat de bedrukte laag maar dun is en gemakkelijk kan beschadigen.
  Krasvast laminaat
  Het laminaat heeft een mat oppervlak. Als je loodrecht op het materiaal kijkt valt het nauwelijks op, onder een hoek iets meer. Het is qua look & feel te vergelijken met een plastic A4 insteekhoes.

  Kosten & levertijd

  Het bedrukken van plaatmateriaal gebeurt niet in huis, maar door een specialist waar wij goede ervaringen mee hebben. Onderstaande kosten rekenen wij voor het bedrukken bij deze partner.

  Kosten bedrukking/ lamineren (per zijde)
  Startkosten voor bedrukken €30,00
  Bedrukking formaat 300x200mm €6,45
  Bedrukking formaat 450x300mm €12,00
  Bedrukking formaat 600x450mm €21,60
  Bedrukking formaat 900x600mm €38,52
  Krasvast lamineren 300x200mm €4,41
  Krasvast lamineren 450x300mm €8.25
  Krasvast lamineren 600x450mm €14,85
  Krasvast lamineren 900x600mm €26,42
 • Kosten zijn ex BTW en exclusief de reguliere lasersnijkosten.
 • De startkosten gelden indien bestanden in de template worden aangeleverd. Anders zijn bijkomende tekenkosten van toepassing.
 • Kosten zijn voor enkelzijdige prints
 • Kosten zijn gelijk voor de verschillende opties mbt de printlagen (zie hierboven)
 • Kosten zijn ongeacht het formaat dat de print heeft op de gekozen plaat. Dit kan alleen van invloed zijn bij grotere aantallen.
 • Vanaf 25 stuks zijn er mogelijk kortingen van toepassing. Neem contact op voor een op maat gemaakte offerte.
 • Ook grotere prints zijn mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 • Houd rekening met een langere levertijd dan standaard projecten. Doorgaans is de levertijd ca 1 week langer dan de levertijd van standaard projecten (waarvan actuele indicatie rechtsboven op de website). Dit heeft ermee te maken dat het project op en neer gestuurd wordt naar onze drukker.

  UITGELICHT

  Houten kinderboek voor Museum de Wieger

  Voor Museum de Wieger is dit houten kinderboek gemaakt. Het boek maakt deel uit van een vast educatieprogramma voor kinderen en vertelt het verhaal van het museum op een leuke, speelse en originele manier.

  Houten kinderboek
  Houten kinderboek
  Houten kinderboek
  Houten kinderboek
  Houten kinderboek
  Houten kinderboek

  Houten kinderboek

  Houten kinderboek

  Houten kinderboek

  Houten kinderboek

  Houten kinderboek

  Houten kinderboek

  Neem contact op en vraag vrijblijvend een offerte aan.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Naam*
  Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, ai, dwg, dxf, svg, doc, docx, eps, psd, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
   Je kunt hier een of meerdere bestand bijvoegen om jouw vraag te illustreren. Heb je al een uitgewerkte tekening? Gebruik dan het offerteaanvraagformulier om een offerte aan te vragen.
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   TERUG NAAR DIENSTEN

   Contact

   Laserbeest
   Haagweg 125a
   2612 CR Delft

   0152225000

   info@laserbeest.nl
   www.laserbeest.nl
   KVK 56871732
   BTW NL852340904B01

   ma t/m do 09.30 – 17.30 uur
   vr 09.30 – 17.00 uur

   Facebooklinkedinyoutubeinstagram