Architectuur

Uw maquette snijden wij snel en secuur. Laserbeest produceert regelmatig de onderdelen voor maquettes in opdracht van zowel kleine als grote architectenbureaus in Nederland en België. Wilt u een maquette laten maken? Neem contact met ons op.

Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur
Laserbeest architectuur


Het tekenen van een maquette

Laserbeest adviseert altijd om goed na te denken over de schaal van de maquette: een 1:200 model heeft een heel ander uitwerkingsniveau dan een 1:50 maquette. Vervolgens moet worden gekeken of er een geschikt type materiaal is. Een mdf 2mm plaat is bijvoorbeeld geschikt om 40cm dikke wanden in een 1:200 model te representeren. Wanneer een schaal is gekozen en het materiaal of een combinatie van materialen is bepaald, dan moeten alle onderdelen worden worden verdeeld over één of meer platen. Kijk op onze instructiepagina hoe een ontwerpbestand aan te leveren en download onze template voor Illustrator of Autocad. Laserbeest zal op basis van dit bestand een offerte uitbrengen en na akkoord starten met de productie.

Geschikte materialen

De keuze van het materiaal hangt af van de uitstraling die u aan de maquette wilt geven. Stedenbouwkundige maquettes worden vaak in multiplex of MDF uitgevoerd. De ondergrond is stevig en kan worden voorzien van gravures of graveerlijnen om bestrating aan te duiden. Bouwvolumes kunnen, afhankelijk van de schaal, worden uitgevoerd in MDF, multiplex of acrylaat. Massief karton wordt ook vaak gebruikt, maar geeft vaak een schetsmatigere uitstraling. Nadeel is ook dat randen van het karton zwart zijn van het roet en afgeven aan de vingers. Meer hoogwaardige en vaakgebruikte materialen zijn vliegtuigtriplex en kraftplex.

Tips & tricks

  • Vaak bestaan maquettes uit veel onderdelen. Laserbeest laat bij MDF en multiplex standaard alle onderdelen in de plaat zitten, en het geheel wordt met schilderstape vastgetaped. Onderdelen van karton worden meestal in zakjes gesorteerd, omdat het karton zal beschadigen wanneer de schilderstape wordt verwijderd.
  • Wilt u graag alle onderdelen in een kartonnen plaat terug kunnen vinden? Teken dan de snijlijnen met een kleine onderbreking. Op deze manier blijven de onderdelen hangen en kunt u later met een mesje eenvoudig de onderdelen één voor één terugvinden en gebruiken.
  • Onderdelen smaller dan 1mm worden meestal te fragiel. Een goed uitgangspunt is om de dikte van de plaat aan te houden als minimale maat in het tekenwerk.
  • Het detailniveau kan gereduceerd worden om kosten te besparen. Zo zal een baksteenmotief erg tijdrovend zijn en daardoor ook prijziger.
  • Voorkom dubbele lijnen!
  • Indien mogelijk, kunnen snijlijnen van onderdelen worden gecombineerd.

Levertijd & spoedleveringen

De levertijd van reguliere opdrachten is meestal 1 tot 2 werkdagen. De actuele levertijd is zichtbaar rechtsbovenaan de website. Wij begrijpen dat een maquette aan het eind van een ontwerpproces komt en juist vlak voor een presentatie. En het is erg lastig om een maquette in één keer goed te tekenen. Daarom lukt het ons vrijwel altijd om extra onderdelen met spoed te leveren.

Heeft u een vraag of wilt u een offerte aanvragen? Neem contact met ons op.

TERUG NAAR DIENSTEN