QR code graveren

Regelmatig krijgen we de vraag: ‘Kun je ook een QR code graveren?’. Dat is zeker mogelijk. Belangrijk bij het graveren van een QR code is het realiseren van een goed contrast om de code leesbaar te maken. Er zijn een aantal materialen speciaal geschikt voor QR codes.

Graveerplaat

Graveerplaat is een materiaal met twee lagen: de toplaag heeft een andere kleur dan de onderste laag. Door de toplaag weg te graveren, wordt de onderste laag zichtbaar. Maximaal contrast kun je op deze manier bereiken met een zwart/wit graveerplaat, maar ook met andere kleuren is een prima resultaat te halen.

QR code graveren LaserbeestQR code graveren Laserbeest

Geanodiseerd aluminium (donkere kleur)

Aluminium heeft van zichzelf een lichte kleur, en is in geanodiseerde vorm goed te graveren. Het principe is namelijk hetzelfde als bij graveerplaat: de geanodiseerde laag wordt weggegraveerd. Dus met name bij geanodiseerd aluminium met een donkere kleur is het mogelijk om een goed contrast te behalen en daarmee een geschikte optie voor het graveren van een QR code.

Metaal (RVS)

Een RVS plaat of RVS object graveren met een QR code geeft een mooie donkere en goed zichtbare gravure. Op deze manier is het mogelijk om typeplaatjes of objecten te voorzien van unieke codes. Laserbeest gebruikt voor kleine QR codes een hoge resolutie tot wel 1000 dpi zodat de scanbaarheid goed is.

Eikenhout (massief blok hout)

Ben je meer op zoek naar een natuurlijke uitstraling in combinatie met een QR code? Dan is het mogelijk om eikenhout te gebruiken. Eikenhout is een relatief lichte houtsoort waarin je vrij donker kunt graveren. Voor alle soorten hout geldt dat de gravure onder invloed van licht iets zal vervagen in de loop van de tijd.

QR code graveren Laserbeest

Plaatmateriaal (hout): graveren

Wij raden multiplex af als materiaal voor QR codes, omdat de gravure in de meeste gevallen weinig contrast levert. Gefineerd mdf met als toplaag eiken, essen of beuken geeft wel een gravure die donker genoeg is. Vliegtuigtriplex geeft ook een gravure die donker genoeg is.

QR code graveren op hout

Plaatmateriaal (acrylaat): graveren

Donkere kleuren acrylaat en transparant acrylaat krijgen voldoende contrast bij het graveren van een QR code. Lichte kleuren acrylaat zoals geel en wit zijn niet geschikt, omdat de gravure lastig zichtbaar is.

Plaatmateriaal (acrylaat): lasersnijden en dan de QR code plakken op een andere achtergrond

Uit 1mm acrylaat zwart kun je een grote QR code lasersnijden en vervolgens plakken op een houten plaat, zoals in dit voorbeeld van de Cocktailfiets (A4-formaat):
QR code lasersnijden

QR code bedrukken op plaatmateriaal

Bij grotere oplages kan het de moeite zijn om plaatmateriaal te bedrukken met een QR code. Na het bedrukken is het mogelijk om de plaat in een gewenste vorm te snijden.

QR code graveren op leer en kurk

Lichte leersoorten en kurk geven ook een mooie donkere gravure en deze materialen zou je ook kunnen gebruiken voor het graveren van een QR code.

Neem contact op en vraag vrijblijvend een offerte aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, ai, dwg, dxf, svg, doc, docx, eps, psd, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
  Je kunt hier een of meerdere bestand bijvoegen om jouw vraag te illustreren. Heb je al een uitgewerkte tekening? Gebruik dan het offerteaanvraagformulier om een offerte aan te vragen.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Instagram Laserbeest  Contact

  Laserbeest
  Haagweg 125a
  2612 CR Delft

  0152225000

  info@laserbeest.nl
  www.laserbeest.nl
  KVK 56871732
  BTW NL852340904B01

  ma t/m do 09.30 – 17.30 uur
  vr 09.30 – 17.00 uur

  Facebooklinkedinyoutubeinstagram