THE EARTHSHOT PRIZE – Een samenwerking met Christien Meindertsma

Voor de jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze Earthshot Prize werkt Nederlands top-designer Christien Meindertsma samen met Laserbeest. De prijs wordt gedurende één decennium jaarlijks aan vijf winnaars uitgereikt die op één van vijf duurzaamheidthema’s de meest betekenisvolle doorbraak hebben bereikt.

De prijs

De thema’s zijn de bescherming en het herstel van onze natuur, het zuiveren van onze lucht, het vitaliseren van onze oceanen, het bouwen aan een afvalvrije wereld & het herstel van ons klimaat. De prijs is wereldwijd de meest prestigieuze award die op het gebied van duurzaamheid te winnen is. In 2021 zijn de eerste vijf prijzen door niemand minder dan Prince William bij een grootse ceremonie met Sir David Attenborough in London uitgereikt.

Het ontwerp

Het ontwerp van de prachtige en originele award komt van Nederlandse bodem. Christien Meindertsma ontwierp 50 unieke awards volledig gemaakt uit gerecycled materiaal. De award verwijst naar de bekende foto ‘Earthrise’: de eerste foto uit 1968 die vanuit de ruimte van onze kostbare aarde gemaakt werd. De awards bestaan uit een messing aardbol in een ronde linoleum doos. Iedere award en zijn doos laten een ander stukje aarde zien en complementeren daarmee elkaar, refererend aan de collectieve inspanning die nodig is om huidige duurzaamheidsproblematieken op te lossen.

De messing aardbollen zijn gemaakt van gerecyclede waterleidingen, huishoudafval en metalen gewonnen uit rioolwater en zijn geproduceerd in samenwerking met de koninklijke Nederlandse Munt. De Linoleum dozen voor de aardbollen zijn gemaakt van restanten van de productie en zijn in samenwerking met Laserbeest gegraveerd.

De gravure

De linoleum dozen zijn voorzien van meerdere gravures. De deksel van allen bevat de titel van de prijs. De binnenkant van de deksel is uniek en wordt onder strenge geheimhouding jaarlijks gegraveerd met de winnaars van dat jaar en met een uniek serienummer. De binnenzijde van de onderkant vormde de grootste uitdaging. Hier is een 3-dimensionale gravure van een stukje aarde gemaakt die diepte geeft aan het beeld.

Klik op de timelapse om de 50 verschillende stukjes aarde te zien die in de cases zijn gegraveerd.

Links/ credits:

earthshotprize.org
christienmeindertsma.com

Instagram LaserbeestContact

Laserbeest
Haagweg 125a
2612 CR Delft

0152225000

info@laserbeest.nl
www.laserbeest.nl
KVK 56871732
BTW NL852340904B01

ma t/m do 09.30 – 17.30 uur
vr 09.30 – 17.00 uur

Facebooklinkedinyoutubeinstagram