10 Jaar Laserbeest

10 Jaar Laserbeest

Afgelopen week vierden we als Laserbeest ons tien jarig bestaan. Op 8 februari 2012 zetten Bram, Jonathan en Pieter de website van Laserbeest online. Toentertijd op een zoldertje aan de Lange Geer met één lasersnijmachine op de overloop. Inmiddels is Laserbeest drie keer verhuisd, bestaat het team uit veertien creatievelingen en werd afgelopen maand de negende machine aangeschaft. Delft.nl schreef een kort stukje over tien jaar Laserbeest. Op naar de volgende tien!

Gepubliceerd 9 februari 2022 via Delft.nl

10 Jaar Laserbeest

Deze maand is het tien jaar geleden dat drie oud-studenten van de TU Delft begonnen met Laserbeest. Om de creatieve mogelijkheden van lasersnijden duurzaam en creatief te benutten. En omdat er in die tijden van crisis even geen werk was dat aansloot bij hun architectenstudie. Laserbeest is inmiddels 4 bedrijfspanden en 30.000 opdrachten verder en telt naast de drie oprichters 11 medewerkers. Pieter Raat is één van de oprichters. Hij blikt terug en kijkt vooruit.

“Jonathan Cramers, Bram Zondag en ik zijn 10 jaar geleden begonnen met Laserbeest. We werkten toen met een aantal andere architecten aan het Achterom. Vanwege de crisis viel een bouwproject in Nepal, waar Jonathan en ik aan werkten, stil. Wat nu? Wij hadden in onze studententijd gebruik gemaakt van lasersnijmachines, om mooie maquettes te maken. Dat bracht ons op een idee: een lasersnijmachine kopen. En lasersnijservice aanbieden aan iedereen die iets moois wil maken met lasersnijden. Laserbeest was geboren.”

Duwtje in de rug

“Het was een kriem om dat bakbeest van een machine naar binnen te krijgen. En toen was het wachten op de eerste klanten. De aanmeldingen bleven achter bij onze verwachtingen. Dus we besloten onze potentiële klanten een duwtje in de rug te geven.” Op hun lasersnijmachine sneden ze laserbeestjes uit (hun logo), met daarop hun contactgegevens. Die hingen ze aan de fietsen van Bouwkunde-studenten. Het was afstudeertijd. Uit ervaring wisten ze dat de lasersnijmachine van de TU Delft de vraag van afstuderende studenten niet aankon. “Bingo! Toen hebben we wel een tijd van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat staan laseren. En we dachten aan de aanschaf van een tweede machine.”

Busje…

Zo groeiden ze heel snel uit hun pand. Ze kregen een tip om in de vorm van anti-kraak te verkassen naar een voormalig buurthuis aan de Rotterdamseweg. “Het zou nog wel jaaa-ren duren voordat de gemeente een definitief besluit zou nemen over dit pand. Nou ja, dat kregen we te horen. Met een busje verhuisden we onze spullen. En de tweede machine werd volgens planning bij ons nieuwe onderkomen afgeleverd.”

…wordt vrachtwagen

Maar soms neemt de gemeente sneller een besluit dan verwacht. Na twee maanden kregen ze te horen dat ze er binnen 4 weken uit moesten. “Dat was een flinke kink in de kabel. Gelukkig hoorden we viavia dat er een mooie ruimte beschikbaar was aan de Abtswoudseweg – het voormalige Panjo-pand. We moesten eerst nog wel flink verbouwen. Dat hebben we gedaan. Eerst alles verhuisd – niet meer met een busje maar met een vrachtwagen. We hebben er 8½ jaar kunnen zitten. Toen moesten we wijken voor woningbouw.”

Duurzaam, cyclisch, prikkelend

Dat leidde vorig jaar tot de – voorlopig – laatste verhuizing. Naar een leegstaand pand van Van der Lee aan de Haagweg. “Puur toeval dat we deze ruimte in het vizier kregen. Het had niet veel gescheeld of we hadden buiten Delft gezocht. Ook hier hebben we het hele pand trouwens eerst moeten verbouwen. Maar daarmee hebben we wel precies de ruimte zoals we die willen hebben. Kernwoorden: duurzaam, cyclisch, en vooral prikkelend. Bij de entree staat uitgestald hoe je creatief met laseren kunt zijn.”

Mogelijkheden (1)

En dat is volgens Raat nog maar een beperkte greep uit de mogelijkheden. “Want lasersnijden biedt ontzettend veel mogelijkheden. Of het nu gaat om displays of om campagnes of events net dat bijzondere extra te bieden. Of om leuke dingen met je logo of awards te doen. Of om sieraden te maken, of 3D-stadsplattegronden te maken. Of om maquettes te maken, want daar is het eigenlijk mee begonnen. We fungeren graag als fullservice-team. Om een ‘vaag idee’ te ontwikkelen tot een creatief en duurzaam laserconcept en dat ook te realiseren.”

Spin-off(s)

Tien jaar Laserbeest. En nu? “We hebben nu creatieve en kundige mensen in huis. Aan hen kunnen we met een gerust hart de dagelijkse werkzaamheden overlaten. Dan kunnen wij ons richten op de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Met de stadsplattegronden hebben we al de spin-off WoodMaps in huis gehaald. Er zullen er wel meerdere volgen. Na een brainstorm hebben we onlangs flink wat domeinnamen vastgelegd voor toekomstige spin-offs. De ideeën met de grootste potentie zullen we binnenkort verder uitwerken.”

Mogelijkheden (2)

Wat zijn voor Raat de belangrijkste lessen geweest van de afgelopen 10 jaar? “Nou, dat het ontbreken van mogelijkheden om in loondienst te werken tot nieuwe mogelijkheden kan leiden. Wat je dan nodig hebt is een idee waar je in gelooft, én lef – geloof in jezelf. Daar kun je een heel eind mee komen. En dat het vinden van geschikte maakruimte hoog op de politieke agenda moet staan. Alleen dan kun je voorkomen dat scale-ups met potentie uit Delft vertrekken.”

Instagram LaserbeestContact

Laserbeest
Haagweg 125a
2612 CR Delft

0152225000

info@laserbeest.nl
www.laserbeest.nl
KVK 56871732
BTW NL852340904B01

ma t/m do 09.30 – 17.30 uur
vr 09.30 – 17.00 uur

Facebooklinkedinyoutubeinstagram